Noticias

DENUNCIA SITUACION MEMORIAL DEMOCR脌TIC DE CATALUNYA

Desde la llegada al Govern de la Geneneralitat de Catalunya de CiU se ha producido un progresivo abandono de las pol铆ticas de memoria que ten铆an respaldo en la etapa anterior. Al cierre de los locales del Memorial Democr脿tic se ha sumado la postergaci贸n institucional del movimiento memorialista (asociaciones, exposiciones, proyectos….), es una vuelta al pasado: volver a hacerlo invisible, un producto minoritario, socialmente extra帽o….

Desde diversos 谩mbitos (Fundaci贸 Cipriano Garcia, CCOO…) se protesta por ese proceso. Podeis ver el ultimo comunicado denunciando esta situaci贸n:

De com fer passat el futur del Memorial Democr脿tic

En la reuni贸 que van mantenir el 18 de juliol del 2011 les entitats de mem貌ria hist貌rica, algunes de les quals formen part del Consell de Participaci贸 del Memorial Democr脿tic, davant la seva marginaci贸 i la manca d鈥檃ctivitat dels 貌rgans de govern d鈥檃questa instituci贸, s鈥檋an fet algunes reflexions entorn de la situaci贸 actual del Memorial Democr脿tic.
Ara fa sis mesos, en una convocat貌ria d鈥檜rg猫ncia, els responsables de la Conselleria de Governaci贸 i Relacions Institucionals reunien els membres del Consell de Participaci贸 del Memorial Democr脿tic per informar del tancament de la seva seu a Via Laietana, 69 鈥攅spai de refer猫ncia per desplegar les pol铆tiques p煤bliques de mem貌ria鈥, amb l鈥檃rgument dels riscos de seguretat del local. Tot i els avals t猫cnics presentats per al seu tancament, el fet no fou sin贸 l鈥檌nici d鈥檜n proc茅s de paralitzaci贸: a hores d鈥檃ra no existeixen els 貌rgans de govern del Memorial, at猫s que no s鈥檋an nomenat substituts ni del seu director ni de ger猫ncia, i no han estat convocades ni la junta de govern ni el consell de participaci贸, que resten, en aquests moments, en estat d鈥檌nterinitat.
L鈥檃bast d鈥檃quell informe t猫cnic d鈥檃ra fa sis mesos no ens deixa de sorprendre, amb una clara conclusi贸: el Memorial Democr脿tic amena莽a ru茂na. Tanmateix 茅s dif铆cil no creure que les que estan en risc de seguretat 鈥攅n aquest cas, pol铆tica鈥 s贸n les pol铆tiques p煤bliques de mem貌ria, a les quals el Govern catal脿 est脿 obligat pel mateix Estatut. Com s鈥檋a d鈥檈ntendre, si no, que a hores d鈥檃ra les associacions memorial铆stiques representades en el Consell de Participaci贸 del Memorial Democr脿tic no coneguem la seva m脿xima responsable pol铆tica? Com interpretar que ens assabentem de totes les not铆cies referides al Memorial tan sols a trav茅s dels mitjans de comunicaci贸? Tamb茅 煤nicament per la premsa ens hem assabentat dels projectes de reestructuraci贸 del Memorial i dels efectes del projecte de llei 貌mnibus sobre la instituci贸.
Aix铆 doncs, ja coneixem el 鈥渕itj脿鈥 i l鈥欌渙portunitat鈥 per dur a terme aquest acte d鈥檌mpunitat, ja que es tracta d鈥檜na manca de responsabilitat davant la llei que obliga tothom. Temem, i per aix貌 cal fer-ho p煤blic, que es vulgui encunyar la instituci贸 de la mem貌ria democr脿tica del pa铆s com una banal i redu茂da aproximaci贸 al passat, com un bonic souvenir tur铆stic; fent bona la m脿xima coneguda 鈥攊 patida al nostre pa铆s durant d猫cades鈥 segons la qual 鈥渓a millor pol铆tica p煤blica de la mem貌ria 茅s la manca de pol铆tica p煤blica de mem貌ria鈥.
La mem貌ria democr脿tica del pa铆s no est脿 reclosa, no ho ha estat mai, dins les parets institucionals. El moviment memorial铆stic, juntament amb altres sectors de la ciutadania catalana, han suportat la j脿ssera per crear i sostenir el Memorial Democr脿tic, i hi serem presents mentre aquest no se鈥檔s tanqui, per貌 mai no deixarem d鈥檃ctuar en la societat civil catalana, d鈥檕n les nostres associacions han sorgit i continuaran sorgint per defensar els valors de la llibertat, amb una clara l铆nia divis貌ria entre la mem貌ria democr脿tica i la dictadura.

Guarda el enlace permanente.

Los comentarios est谩n cerrados.